Het is goed toeven in restaurant Bakboord met chef Lars Bertelsen aan het roer.  FOTO: ALDO ALLESSIE

Beoordeeld door de Telegraaf met een 8,5 door Reza Bakhtali.

18 februari 2023

VRIJ bezoekt elke week een restaurant dat naar verwachting de moeite waard is vanwege de ambiance, de service en natuurlijk het eten!
Dit keer restaurant Bakboord in Almere.

Door: REZA BAKHTALI

Sinds een dierbare vriend naar Almere is verhuisd, kom ik er vaker dan voorheen. Ik begreep eerst niet waarom hij de stad uit ging, totdat ik zag hoe mooi hij aan het IJmeer woont. Bovendien is het centrum tot beste binnenstad van Nederland uitgeroepen. Dan moeten er ook leuke restaurants zijn te vinden. Enig onderzoek leidt ons naar Almere Haven aan het Gooimeer. Daar vind je naast de jachthaven restaurant Bakboord.

Executive chef Lars Bertelsen en chef-kok Chen Margolin staan er al acht jaar aan het roer, werkend met biologische producten van lokale boeren. Bij aankomst valt het ruimtelijke interieur op, met aardse en gouden tinten, gelakte houten tafels, kleurrijke fotografie aan de muren en uitzicht op het terras en water.

Bakboord biedt een 2- tot 7-gangen Chef’s Experience Menu waarbij de chef bepaalt. Het gaat hierbij om gerechten van het ook aanwezige à la carte-menu. Verder is er een vegetarisch menu, maar dan 2 tot 5 gangen. We gaan voor vier gerechten en beginnen met een aperitief in de vorm van twee glazen bruisende witte wijn uit Zuid-Afrika van wijnhuis Simonsig. Droog, fris en een aangename verfijnde vonkel.

Eerst een amuse: een warm schuim van soja, zee-egel en quinoa. Een fijne, hartige opkikker. Het ovenverse zuurdesembrood met beurre noisette, dragonboter, fleur de sel en olijfolie is in no time verdwenen, waarna de gastvrouw attent vraagt of we meer brood willen.

Het prachtige voorgerecht is sashimi van hamachi (makreelachtige met tonijnstructuur) op een saus van duindoornbes en Japanse ponzu-dressing (met een kruidige citrussmaak). De vis is van uitstekende kwaliteit, maar minder uitgesproken dan tonijn waardoor de intense duindoorn-ponzu-saus domineert. Een klein detail, we hoeven immers niet alle saus te gebruiken.

Zalig

Vervolgens het tussengerecht van zeebaarsfilet, stukje kreeft, radijs met sliertjes frisse venkel en een schuim gemaakt van gerookte sabayon (een Hollandaisesaus met room). De zeebaars is licht vlokkerig, zacht en sappig: top. Het vlees uit de kreeftschaar is zalig, licht zoet en nog knapperig. De combinatie met het lichtzure sabayonschuim maakt het helemaal af. Willen we misschien nog een broodje om de saus op te maken? Jazeker!

Kleine kanttekening is de snelheid waarmee de gerechten op tafel komen; die mag wel iets worden teruggeschroefd, maar dat komt misschien doordat niet alle tafels deze dinsdagavond bezet zijn.

Het hoofdgerecht is een reep entrecote met een garnituur van zeesla en aardappel, crème van aubergine, saus van Zwitserse Schlossbergerkaas, een jus van zeewier en knapperige groene peperkorrels. De entrecote is op smaak gebracht door het in kombu (Japans zeewier) te leggen. Hij heeft wellicht net iets te lang doorgegaard, maar is evengoed sappig en bovendien afkomstig van dubbeldoelkoeien die melk geven en later naar de slacht gaan, erg duurzaam. De zeesla en aardappel zijn geprint in de vorm van prei, qua smaak is de garnituur verrassend hartig! Wel een enorm palet van smaken, het geheel is net iets te complex.

Het pre-dessert is een plaatje: een parel van witte chocolade gevuld met cacaosoap, framboos en roze peper, geserveerd op een gouden oester met kruim. Je giet hem in één keer naar binnen, met een ware smaakexplosie als gevolg. We sluiten af met een eveneens prachtig gelaagd dessert van amandelmousse, koffie-roomijs, verkruimelde hazelnoot en gelei van passievrucht. Mijn tafelgenoot vindt het geheel wat muffig, ik begrijp wat hij bedoelt, wat meer friszoete elementen waren welkom geweest.

Het is erg goed toeven bij restaurant Bakboord, waar je de liefde en aandacht voor het vak proeft in de gerechten. Alle reden om deze zomer op het terras terug te keren, met uitzicht op het Gooimeer.